До Дня української писемності та мови

До Дня української писемності та мови

8 листопада студентки 3-го курсу факультету обліку та аудиту Тетяна Стасюк (доповідь «Іван Франко – фольклорист») та Ілона Штельмах (доповідь «О. Потебня – дослідник української фразеології») взяли участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі молодих науковців, аспірантів, студентів «Мова і культура, як форми людського буття і свідомості нації», який проходив в Гуманітарному інституті Національного авіаційного університету.

Викладачі кафедри сучасних європейських мов З. Д. Варавкіна (доповідь «Крилаті вислови у поетичному доробку І. Франка») та О. Д. Яковенко («Роль мови у формуванні етнічної ідентичності (за О. Потебнею)») були учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та науковців «Українська мова – вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі» що відбулась у Інституті української філології Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова.

Радіодиктант – дивовижна масова подія

9 листопада в Україні вже традиційно святкують День української писемності та мови. Учасники студентського наукового гуртка «СіЧ» під керівництвом З. Д. Варавкіної та О. Д. Яковенко не могли оминути увагою цю дату і залучили студентів 2-гих – 4-тих курсів та викладачів Академії до написання диктанту національної єдності.

Ідея написання радіодиктанту виникла 16 років тому після поїздки делегації українського радіо до Польщі, де тоді якраз і відбулася така акція. Виявляється, такі диктанти пишуть у багатьох країнах.

Існує міжнародна ідея написання диктантів, яку кожна країна реалізує по-своєму і приурочує до своїх національних свят.

Радіодиктант – це та подія, у якій варто хоча б один раз взяти участь! Він об’єднує учасників незалежно від віку чи соціального статусу. Він дарує особливе відчуття причетності до спільної справи, змушує замирати серця в унісон на кожному важкому розділовому знакові, єднає усіх навколо мови.

Виховуємо підростаюче покоління

10 листопада старший викладач кафедри сучасних європейських мов О. Д. Яковенко в 3-Б класі середньої школи № 101 до Дня писемності провела захід, присвячений зародженню писемності в Україні та світі. Розповіла про київського літописця Нестора. З цікавістю переглядали школярі презентацію, виконували логічні мовні завдання. Велике захоплення викликав у дітей перегляд “музею писемності”: справжніх чорнильниць, пер, копіювального паперу, берести, папірусу, різних видів олівців. Активна робота молодших школяриків була нагороджена смаколиками.

Більш ніж меч, і огонь, і жіноча коса

Більш ніж меч, і огонь, і жіноча коса,
Небезпечне оружжя – жіноча краса.
Ані мудрість, наука, ні старші літа
не дають проти неї міцного щита.

Так називалась літературно-музична композиція, яка стала завершальним заходом серед тих, що були присвячені 160-річчю від дня народження І. Франка.

Учасники та слухачі композиції звернулись до ліричних поезій збірки І. Франка «Зів’яле листя». Поринули до хвилюючого і невмирущого світу любові яскравої творчої особистості, яка є гордістю України і нації. У цей день Франкове слово наповнило залу особливою аурою. Воно звучало в поезіях, мелодійно дзвеніло у пісні. Студенти та викладачі (завідувач відділення заочного та дистанційного навчання – Л. В. Дериглазов; декан факультету обліку та аудиту – О. І. Пилипенко) з великим захопленням і почуттям читали поезії Івана Франка.

Успішне проведення цього заходу є свідченням того, що учасники з особливою любов’ю і старанністю готувалися до нього. Це студенти 5-го курсу – І. Вашека, А. Синяков; 4-го курсу – Р. Лісовий; 3-го курсу – А. Мотузенко, К. Сергутіна, А. Тімоніна; 2-го курсу – О. Костенко; 1-го курсу – Є. Чухно, К. Лазько.

Гармонійним доповненням до цього заходу стала виставка-експозиція «І. Франко – дух, наука, думка, воля».

Дякуємо за технічну та інформаційну підтримку студентам Інні Кравчук, Оксані Півньовій та Юлії Юр.

Ця подія надихнула на такі рядки…

Якби ж я бачив все, що відбулося,
Коли титани праці й духу в світ прийшли,
То чи б мені почесне місце віднайшлося
Між тих, хто наш народ вперед вели?

Кобзар великий, вічна наша слава
І Українка вірна разом з ним –
Чимала в нас поетів славних лава
І каменяр слова і духу серед них!

О ти, хто й досі покоління направляє
Нести любов і щастя рідній стороні!
І кожен через тебе виявляє,
Що є любов до рідної землі.

О, коли б він побачив щастя волі,
Тріумфу б більшого не мав би на меті!
Зробімо все для щасливої долі
Країни, що ми маєм піднести!

І в наш жорстокий вік на згадку нам спадає
Як вів Франко вітчизну в скрутний час
І волі знамено, що він для нас тримає
Хай вічно несе в серці кожен з нас!

Кирил Саріогло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *