Шекспірівські читання У НАСОА

Шекспірівські читання У НАСОА

Щовесни наприкінці квітня уся культурна спільнота відзначає пам’ятну дату від дня народження видатного англійського драматурга «Єлизаветинської епохи», поета, сценариста й актора Вільяма Шекспіра.

Учасники студентського наукового гуртка “English Club”, який діє на кафедрі іноземних мов традиційно взяли участь у Шекспірівських читаннях, які щорічно проводяться в Академії з метою вшанування пам’яті Великого Майстра. Створені ним більше чотирьох століть тому твори, дивують своєю популярністю і актуальністю. А його безсмертні герої досі проголошують шекспірівські істини зі сцен театрів усього світу, сонети ж вражають щирістю почуттів.  Спираючись на традиції англійського народного театру, Шекспір вніс багато нового в драматургічну техніку. Його п’єси побудовані на вільній зміні сцен і сценічних епізодів, на змішуванні трагічного і комічного, швидкій зміні місця і темпу дії, а цитати з творів актуальні й досі.

Проникливо й чуттєво пролунали шедеври Вільяма Шекспіра англійською та українською мовами у виконанні студентів І курсу фінансово-економічного факультету Вікторії та Єлизавети Качанівських, Марії Гузенко та Катерини Сохової, Єлизавети Сторожко та Софії Босенко, Юліани Петрів та Лариси Яцентюк, Анастасії Макаренко та Єви Бережної, яких до виступу підготувала старший викладач кафедри іноземних мов Ірина Валеріївна Стогній.

Єлизавета та Вікторія Качанівські виступили з презентацією на англійській мові про життєвий і творчий шлях поета.

Під керівництвом старшого викладача Тетяни Феодосіївни Погорєлової студенти обліково-статистичного факультету Тетяна Карпенко, Микита Кравцов та Давид Мандельштам запропонували знайти українські еквіваленти  до висловів із п’єс  Шекспіра, які стали крилатими та проаналізувати їх.

Художні образи, створені Майстром надихали митців слова через століття. Студенти Обліково-статистичного та Фінансово-економічного факультетів Меланія Хандашко, Анастасія Кучеренко та Ілля Крячко, виступ яких готувала доцент кафедри Ольга Феліксівна Загородня,  емоційно й душевно зачитали поезії Дж. Гордона Байрона та Івана Франка. Ольга Феліксівна залучилася до Читань, запропонувавши до слухання твори з власної лірики.

З фінальним словом про значимість таких зустрічей для студентів-економістів, розширення їх знань у сфері культури й літератури виступила завідувач кафедри іноземних мов, кандидат філологічних наук, доцент Марина Миколаївна Горюнова.

Почесним гостем на Шекспірівських читаннях була декан фінансово-економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент Вікторія Вікторівна Пархоменко, яка підкреслила, що такі заходи розширюють світогляд  студентської молоді, формують високий рівень культури студентів, тому випускники Академії є не лише кваліфікованими фахівцями у професійній сфері, а й культурно освіченими всебічно розвиненими особистостями.

Керівник гуртка, І. Стогній