Весна іде, красу несе…

Весна іде, красу несе…

На початку березня члени студентського наукового гуртка «СіЧ» НАСОА приготували настінну композицію «Весна іде красу несе, і цій красі радіє все».

Належне місце у цій композиції відведено виставці-презентації «Орнітологічні мотиви у поезії Тараса Шевченка», яка присвячена 202-ій річниці від дня народження Кобзаря.

Птахи – одвічні герої української поезії. Т.Г. Шевченко не тільки завжди підмічав найменші нюанси у зовнішньому вигляді та поведінці птахів і тварин, а й вдало використовував це для влучної характеристики образів своїх героїв.

Тому орнітологічні мотиви присутні у поезіях Шевченка аж 26-ма видами птахів. Найчастіше у творах згадуються орли – 26 разів, голуби – 24, соловейко – 16, ворони, півні, кури, сови – 11, зозуля – 9, сичі – 8, гуси – 7, гайворон – 6 разів; крук, сокіл, пугач – по 4 рази, журавель, лебідь, качка, сорока – по 3, жайворонок, чайка, горобець – по 2, крячок, птах рибалка (зимородок), чапля, індик, шуліка – по 1 разу.

Таким чином, ми бачимо, що творчість Тараса Шевченка є тим джерелом, цілюща вода якого здатна вгамувати спрагу людини з різноманітними інтересами.

Його поетичне надбання вчить нас розуміти природу, ставитися до неї, як до близького друга, з любов’ю та повагою. І навіть у малому пташеняті вбачати її велике творіння. А відчувши себе в гармонії з природою, людина відчує гармонію в собі.

Найактивнішу участь у підготовці композиції брали участь студенти: Соляр Еліна ОА-4, Мишко Тетяна ОА-5, Пономаренко Оксана – ОА-2, Почекета Світлана ОА-2, Климчук Аліна Ф-1, Новікова Ілона ПС-1.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *