Григорій Сковорода – велетень духу, осягнений і неосягнений

Григорій Сковорода – велетень духу, осягнений і неосягнений

Є на світі люди, життя яких залишає на землі такий відбиток, що протягом подальшої історії розвитку суспільства вони стають немов би недоторканим. Через роки та століття їх талант, як і багато років тому, бентежить людський розум і душу. Таким світочем розуму і духу є український письменник Григорій Савич Сковорода, який належить не лише Україні, а й усьому світові.

1 листопада 2018 року у НАСОА відбулася ІV Всеукраїнська студентська науково-практична конференція: «Постать Григорія Сковороди в сучасному культурно-освітньому дискурсі: український поет, філософ, педагог-просвітитель».

Учасниками конференції стали студенти та викладачі Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова, Національного авіаційного університету, Київського педагогічного університету ім. Б.Грінченка та НАСОА.

Мета конференції: популяризувати морально-світоглядні, педагогічні принципи мислителя, обговорити актуальні проблеми у контексті філософії свободи і гідності Г. Сковороди та відкрити для студентів можливості для самореалізації та розуміння своєї ролі в розвитку держави.

Конференцію відкрила декан фінансово-економічного факультету – доцент, к.е.н. В.В.Пархоменко, яка вітаючи присутніх, наголосила, що в Україні проводиться великий науково-дослідницький та мистецький проект «Григорій Сковорода – 300», мета якого популяризація вчення та літературної спадщини українського письменника і філософа серед молоді. 2022 рік – рік 300-річного ювілею видатного мислителя-мудреця, педагога та філософа. Тому конференція є початком залучення якомога більше студентів до вивчення феноменальної духовної спадщини Г.Сковороди, яка не втрачає своєї актуальності та важливості навіть через три століття.

Свої доповіді презентували 14 студентів. На конференції з доповідями також виступили і викладачі НАСОА: завідувач кафедри іноземних мов, доцент, к.філол.н. М.М.Горюнова, ст. викладач кафедри іноземних мов З.Д.Варавкіна.

Усі учасники та присутні дізнались багато нового про видатного філософа, задумались над смислом свого життя, над поняттями дружби та цінності «сродної» праці в житті кожної людини.

Студенти глибоко переконалися, що велич Г.Сковороди полягає в тому, що такі як він допомагали народу в боротьбі за себе лишатися нацією з великою культурою та історією. Він дав нам урок рідкісного, незвичайного життя. Урок того, як можна бути вільним серед неволі і святим серед пекла.

Окрім доповідей, учасникам конференції була представлена мистецька частина: відеоматеріали про життя та творчість Григорія Сковороди, виконання його найвідомішої пісні «Всякому городу нрав і права», виставка книг поета, експозиція пам’ятників великому філософу, збірочка «Афоризми Г.Сковороди», укладена студентами гуртка «СіЧ».

Конференція відзначалася особливим настроєм та позитивним сприйняттям, пройшла на високому науковому та організаційному рівні. Учасники отримали науковий досвід, яскраві враження, нові знайомства, цікаво й продуктивно провели позааудиторний час.

Організатор та модератор конференції – ст. викладач кафедри іноземних мов, керівник наукового студентського гуртка «СіЧ» З.Д.Варавкіна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *