Масляна – 2019

Масляна – 2019

Сьогодні весело у нас –
Ми зиму проводжаємо.
Усіх, хто поряд є в цей час,
Ми гаряче вітаємо.
Завдання важливе виконуємо ми –
Скликаєм на свято останнє зими!
Масляна щедра гостей всіх вітає,
Млинцями смачними всіх пригощає!

Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря. І з тих пір у народній свідомості Масляна сприймалась як найкращий у році час, який асоціювався із ситістю й веселощами, звідки народилося прислів’я: «Не завжди котові Масляна».

Триває святкування Масляної цілий тиждень напередодні Великого посту. Та кожен день цього тижня має свою назву та свої традиції.

Сирна седмиця, як ще в народі називають Масляну, починалася з першого дня – «Зустрічі»: зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки – символ продовження роду, частину Дерева Життя.

У вівторок – день «Загравання». В цей день парубки виглядають наречених, а дівчата – суджених. Наступний день – середу – називали «Ласунець». Вважалося, що чим багатіше й веселіше Масницю відсвяткуєш, тим багатіше рік буде.

Четвер традиційно був днем «Широкої Масниці». В народі говорили: «Розгуляй-четвер прийде, жарт і пісню принесе». П’ятий день – «Тещині вечірки». У цей день зять повинен почастувати свою тещу.

У суботу відбувалися «Зовиціни посиденьки». У цей день влаштовувалися сімейні чаювання з піднесенням подарунків. В останній день Сирної седмиці, готуючись до Великого посту, годилося йти до родичів та сусідів та просити пробачення за всі провини та нанесені образи. Тому день цей так і називали – Прощення.

Саме у середу – «Ласунець» тижня Масляної у Національній академії статистики, обліку та аудиту відбулось святкування зустрічі весни.

За багаторічною традицією студенти, викладачі та адміністрація Академії та Київського коледжу бізнесу та аналітики готували млинці на всі смаки та побажання.

Традиційне частування розпочав ректор НАСОА Осауленко Олександр Григорович, який теплими словами привітав професорсько-викладацький склад та студентів із святом, першими днями весни та побажав усім смачного.

Для Академії традицією є пригощати усіх студентів «млинцями від деканів». Цього року студенти Академії та Коледжу розпочали частування саме такими млинцями, змагаючись один з одним у швидкості їх поїдання.

Хоч як не намагались визначити переможців серед господинь, які пригощали усіх млинцями, солодощами та напоями власного приготування, але обрати найкращих не вдалось. Усі страви мали апетитний вигляд та були дуже смачними. Всі кулінари отримали слова вдячності та заохочувальні подарунки. Студентів Коледжу окремо відзначили за різноманітність страв та креативний підхід до готування.

Декан фінансово-економічного факультету Пархоменко Вікторія Вікторівна, студентка четвертого курсу обліково-статистичного факультету Майструк Юлія та студентка другого курсу Коледжу Ткач Вікторія вітали усіх своїм чарівним співом, закликаючи прийти весну.

Весняні танці та хороводи, які згідно слов’янських традицій проводжають зиму та закликають швидше приходити весну, об’єднують вже не один рік у спільному колі викладачів та студентів. Гарний настрій, задоволення від частування та готовність із новими силами продовжувати навчання – це те, що завжди залишається після такого свята смаку та радості.

Національна академія статистики, обліку та аудиту вітає усіх із тижнем Масляної, приходом весни та пробудженням природи і всього прекрасного навколо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *