Щедрик – візитівка Різдва

Щедрик – візитівка Різдва

Однією з найпопулярніших в світі новорічних мелодій вважається українська народна пісня «Щедрик». Вона відома людям у багатьох країнах, але майже кожна країна Європи та США вважають її своєю різдвяною мелодією.

Сьогодні неможливо точно сказати, коли саме з’явився «Щедрик». З упевненістю можна говорити лише про те, що цей мотив був відомий ще в дохристиянські часи. Музикознавці вважають цю мелодію однієї з найстаріших у світі. А нове життя в неї вдихнув на початку XX століття композитор Микола Дмитрович Леонтович.

Над переробкою цієї мелодії він працював два десятиліття, зробив три редакції, але жодна з них йому самому не прийшла до душі. І тільки четверта версія настільки сподобалася композитору, що він вирішив винести її на суд публіки.

На Різдво 1916 року «Щедрик» виконав хор Київського університету і викликав справжній фурор. Ім’я композитора стало відомим далеко за межами Києва. Але, на жаль, сталася трагедія – через 5 років Микола Леонтович загинув в будинку батька від рук заїжджого чекіста. Історія ж «Щедрика» на цьому не закінчилася.

Минуло лише півроку після трагічної смерті Леонтовича, а його твір вже звучав у Карнегі-холі в Нью-Йорку. А в 1936 році американець українського походження Пітер Вольховський складає англійський текст до української мелодії. Обробка отримує назву «Carol of the Bells»«Колядка дзвонів».

Американський варіант «Щедрика» підхопила та розповсюдила масова культура і він моментально увійшов до списку обов’язкових різдвяних пісень у США.

У грудні 2019 року Народний артист України, Артист ЮНЕСКО в ім’я миру Герман Макаренко виступив з ініціативою занести наше національне надбання – “Щедрик” Миколи Леонтовича – до числа об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, створити музей і Міжнародний день «Щедрика», за аналогією з Днем вишиванки.

Учасники гуртка English Club та колектив кафедри іноземних мов вітають усіх колег, працівників і студентів з прийдешніми новорічними святами!

Бажаємо вам нових творчих здобутків та втілення мрій, а також зберегти любов у серцях, спокій у душі, затишок й добробут в домівках. Щиро бажаємо вам міцного здоров’я та миру в Україні!