Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні: «Запали свічу пам’яті…»

Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні:  «Запали свічу пам’яті…»

26 листопада 2015 року у Національній академії статистики, обліку та аудиту проведена науково-практична конференція пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні: «Запали свічу пам’яті…»

Науково-практичну конференцію відкрила проректор з науково-педагогічної та виховної роботи , д.е.н., професор Л.Є. Момотюк.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору розпочалось з ліричного вірша Романа Бойчука «Палає пам’яті свіча…» у виконанні доцента Г.В. Голубової та хвилиною мовчання.

Полинь травою на душі гірчить печаль,
Безжальним катом мучить моє серце жаль,–
Скорбить нутро…Палає пам’яті свіча.
Перед очима сльози болю в їх очах
І крики чуються благальні з їхніх вуст…
І той великий зі свічок на площі хрест
Розповідає ту історію сумну…
Їм не прокинутись уже зі свого сну:
Без крихти хліба зупинився їхній час.
Палає пам’яті свіча. Вогонь – не згас.

З історичним екскурсом причин та наслідків Голодомору виступив д.ф.н., професор О.В. Горбань. Аналізуючи історичні факти та документи доповідач зробив висновок, що Голодомор є фактом геноциду українців з боку комуністичного режиму та радянської влади.

На конференції також виступили студенти Академії, які розкрили трагічні події тих років, дали змогу всім присутнім відчути жахіття Голодомору, емоційно спів пережити жертвам та людям тих часів.

За результатами науково-дослідної роботи студенти (І. Новікова, А. Нелуп, А. Партоленко, Н. Авраменко, О. Міщенко, А. Савело) зібрали цікавий матеріал як від очевидців тих років, так і з архівних документів Київщини, Житомирщини, Дніпропетровщини, Сумщини та інших регіонів України.

Слід відмітити емоційні виступи студентів першого курсу Вікторії Псурцевої та Юлії Майструк, які поділились свідченнями своїх дідусів та бабусь, котрі особисто пережили Голодомор. Юлія зачитала вірш на польській мові, написаний її бабусею як відлуння дитячих переживань тих років.

З цікавими науковими доповідями виступили студенти магістратури Андрій Синяков – «Злочин має бути покараний», Ірина Вашека – «Психічні страждання людей під час Голодомору» та Світлана Шинкар – «Демографічні наслідки Голодомору».

Результатом плідної діяльності студентів Академії є видання посібника хрестоматії «Голодомор 1932-1933 рр. в Україні: усна історія очима свідків, мовою документів».

Із заключним словом виступив декан факультету обліку та аудиту, д.е.н., професор О.І. Пилипенко. Олексій Іванович відмітив, що подібні заходи формують у студентської молоді почуття патріотизму, співчуття та усвідомлення трагічної сторінки в історії України.

Організатори заходу

  • Професори кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін Г.Б. Черушева та О.В. Горбань.
  • Декан факультету обліку та аудиту О.І. Пилипенко.
  • Доцент кафедри статистики Г.В. Голубова.
  • Менеджер Валентин Лактіонов.

Коментарі (1)

  1. Студент

    Приємно дивитися, що попри всі негаразди сьогодення Ми пам ятаємо і бережемо в пам яті ці страшні події! Велика подяка організаторам і учасникам !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *