Підсумки XVII Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Дня працівників статистики «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці»

Підсумки XVII Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Дня працівників статистики «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці»

6 грудня 2019 р. в Національній академії статистики, обліку та аудиту за підтримки Державної служби статистики України та ПРООН було проведено XVII Міжнародну науково-практичну конференцію «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці».

Традиційно науковці та практики у сфері статистики завітали до НАСОА з метою обговорення стану, тенденцій, перспектив розвитку офіційної статистики, пошуку альтернативних методів збирання, аналізу та способів розповсюдження інформації.

З вітальним словом до присутніх звернулися ректор Національної академії статистики, обліку та аудиту – Олександр Осауленко, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні – Лотта Сільвандер, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні – Уле Тер’є Хорпестад, старший радник ПРООН з демократичної реформи та сталого розвитку – Маркус Бранд, Голова Державної служби статистики України – Ігор Вернер.

За допомогою відеозв’язку до учасників конференції з вітальним словом звернулась начальник відділу розширення, сусідства та розвитку співробітництва (Євростат) Авіс Бенеш; координатор Big Data ESSnet (Статистика Нідерландів) Пітер Страш розповів про роль Big Data в офіційній статистиці; представник проекту «WorldPop» Донна Кларке представила тестовий проект геопросторового аналізу для картографування демографії населення.

Доповіді учасників конференції було розглянуто під час роботи двох панельних дискусій: «Big Data як джерело статистичних даних» та «Проблеми використання технології Blockchain у статистиці. Візуалізація даних».

В обговоренні теоретичних та практичних питань щодо використання нових джерел та методів поширення даних у статистиці в Україні та світі взяли участь В. Саріогло, доктор економічних наук, професор, завідувач відділу моделювання демографічних процесів і структур Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України; С. Гнатюк, доктор економічних наук, професор кафедри економіко-математичних дисциплін та інформаційних технологій НАСОА; О. Чертов, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри прикладної математики НТТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Н. Ковтун, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри статистики та демографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка; І. Манцуров, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри статистики ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»; О. Вишневська, кандидат наук з державного управління, директор департаменту поширення інформації та комунікацій Державної служби статистики України.

Цікавими були виступи учасників конференції – практиків: С. Курсона, керівника проекту «Vodafon Data Science Academy»; А. Кобринця, кандидата технічних наук, засновника публічної blockchain-платформи Aaneas; Р. Крчмар, фахівця зовнішніх зв’язків Представництва міжнародної організації з міграції в Україні; А. Бондаренка, керівника напрямку інфографіки та журналістики даних сайту Texty.org.ua.

Матеріали XVII Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Дня працівників статистики «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці» було опубліковано в однойменному збірнику та розміщено в Інституційному репозитарії НАСОА.