Підсумки XІ міжнародної науково-практичної конференції «Стратегія розвитку України: фінансово-економічний та гуманітарний аспекти»

Підсумки XІ міжнародної науково-практичної конференції «Стратегія розвитку України: фінансово-економічний та гуманітарний аспекти»

XI Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія розвитку України: фінансово-економічний та гуманітарний аспекти», яка відбулася 15 жовтня 2024 року, стала не лише важливим науковим заходом, а й символічною подією з вшанування пам’яті видатного вченого – першого ректора Національної академії статистики, обліку та аудиту, доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України Івана Ісаковича Пилипенка. Захід ще раз підкреслив, що його ідеї та наукові досягнення продовжують жити у кожному новому кроці розвитку держави. Адже вислів «Людина жива доти, доки про неї пам’ятають» відображає не лише філософське розуміння безсмертя, але й нашу спроможність шанувати та передавати надбання великих людей наступним поколінням.

Конференція стала платформою для обміну науковими думками, дослідженнями та практичними результатами у сфері стратегічного розвитку України. Учасники з різних наукових і професійних галузей обговорили важливі питання, пов’язані з фінансово-економічними та соціальними викликами, які набули особливої актуальності в умовах російської агресії проти України. Захід став місцем для фахової дискусії та пошуку рішень щодо подальшого розвитку держави, а також зміцнення її економічної та соціальної стійкості на шляху до європейської інтеграції та післявоєнного відновлення.

Конференція пройшла у змішаному форматі. У її роботі взяли участь понад 250 науковців, практиків і здобувачів вищої освіти з різних регіонів України та закордону. Особливо цінним є те, що у складних умовах воєнного стану і постійних тривог, значна частина учасників віддала перевагу живому спілкуванню і дискусіям під час Пленарного засідання і в кулуарах під час перерв.

Співорганізаторами конференції виступили Львівський торговельно-економічний університет (Україна); ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»; Дніпровський державний аграрно-економічний університет; Академія WSB, Домброва Гурнича (Польща); Академія прикладних наук  WSHIU  (Польща); Вища школа менеджменту інформаційних систем (Латвія).

З вітальним словом до учасників Конференції звернулися ректор Національної академії статистики, обліку та аудиту, доктор наук з державного управління, професор, академік НАН України, заслужений економіст України Олександр ОСАУЛЕНКО та голова Державної служби статистики, кандидат технічних наук Ігор ВЕРНЕР.

Під час конференції було презентовано результати наукових досліджень відомих учених і практиків, які викликали жваві обговорення та дискусії. Зокрема, свої доповіді представили:

  • Валерій ГЕЄЦЬ, директор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», доктор економічних наук, професор, академік НАН України, який виступив з концептуальною доповіддю на тему: «Взаємодія економічних і фінансових інструментів розвитку економіки у воєнний і повоєнний період».
  • Петро КУЦИК, ректор Львівського торговельно-економічного університету, професор кафедри обліку, контролю, аналізу та оподаткування, доктор економічних наук, професор, із дослідженням впливу військової агресії на експорт ІТ-послуг України, окресливши виклики та перспективи в цьому напрямі.
  • Надія ДАВИДЕНКО, декан факультету фінансів та цифрових технологій Державного податкового університету, доктор економічних наук, професор, з доповіддю про забезпечення фінансової безпеки держави та шляхи запобігання загрозам в умовах воєнного стану.
  • Людмила ФИЛИПОВИЧ, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор та Оксана ГОРКУША, старший науковий співробітник цього ж інституту, кандидат філософських наук, з темою: «Українська гуманітаристика сьогодні — місія свідчити гідність людини на мапі Українського світу».
  • Інна АЛЕКСЄЄВА-АЛЕКСЄЄВ, доктор філософії, доцент, викладач кафедри організації бізнесу Університету Кантабрії (Іспанія), та Крістіна МАЗАС-ПЕРЕС-ОЛЕАГА, доктор наук з економетрики, викладач і науковий співробітник Європейського університету Атлантики, з доповіддю: «Чи легко знайти жінок-виконавчих директорок і (спів)власниць в інноваційних компаніях? Наочні приклади з міжнародної вибірки підприємств».
  • Константин КІРІЯКОПУЛОС, доктор філософії, доцент Грецького відкритого університету та Євгенія БУСМАЧІУ, доктор філософії, доцент Академії економічних наук Молдови представили доповідь про досвід країн Східної Європи щодо використання облігацій та кредитів.
  • Андрій МАТВІЙЧУК, генеральний директор Наукового парку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, доктор економічних наук, професор, поділився практичними засадами моделювання зайнятості трудових ресурсів України в умовах глобалізації.
  • Андрій БОЙКО-ГАГАРІН, старший зберігач фондів відділу Музею грошей НБУ, доктор історичних наук, с.н.с., представив історичний контекст зародження та побутування монетно-лічильного найменування «шаг» в Україні.
  • Ніна ОВСЮК, професор кафедри обліку, аудиту та оподаткування НАСОА, доктор економічних наук, професор, розкрила обліковий аспект інвестиційної діяльності України в умовах військових викликів.
  • Ірина ДРОЗД, голова аудиторського комітету Міністерства аграрної політики та продовольства України, доктор економічних наук, професор, розповіла про розвиток компетенцій державного аудитора за стандартами INTOSAI.

Конференція пройшла на високому науковому рівні. За результатами її роботи буде видано збірник матеріалів учасників конференції.

Дякуємо всім учасникам конференції за цікаве та пізнавальне спілкування!