Великодні писанки – символ України

Великодні писанки – символ України

З нагоди Всеукраїнського фестивалю писанок, який проводиться у Києві перед Великоднем, керівники науково-студентського гуртка «СіЧ» З.Д. Варавкіна та О. Д. Яковенко зі студентами першого курсу провели круглий стіл «Великодні писанки – символ України».

Чудові, прекрасні, надзвичайні! Саме так висловлюються люди,коли бачать наші великодні писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються як символ України.

До круглого столу пізнавальну відеопрезентацію «Писанкарство в Україні» підготували студенти Тетяна Ткаченко і Вікторія Яременко. Свою презентацію «Мистецтво дряпинок» представили Катерина Лазько та Наталія Троценко. З доповідями виступили такі студенти: Ірина Петренко та Анастасія Кирик «Історичний розвиток писанкарства в Україні»; Анастасія Ільїна «Знаки і символи на великодніх писанках»; Єлизавета Ніколаєнко «Особливості писанкарства у різних регіонах України».

Студенти дізналися, що найбільші колекції наших писанок за межами України є в Лондонському королівському музеї, у Петербурзі, в колишньому музеї етнографії народів СРСР, у Краківському та Празькому музеях .

Згадаймо слова одного із найвідоміших українців у світі – нашого Великого Кобзаря:

Село на нашій Україні –
Неначе писанка село…

Це чи не найавторитетніша оцінка мистецької вартості писанок.

Слава нашим пращурам, які творили й берегли цю красу!
Слава українським писанкам і тим, хто далі їх творить!
Слава і Боже благословіння нашій неньці – Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *