Крути – бій за майбутнє України!

Крути – бій за майбутнє України!

Герої Крут – це Кіборги 1918 року! Битва під Крутами – символ героїзму української молоді.

Тоді холодного січневого дня 1918 року з жорстоким ворогом у боротьбу стали юнаки, які ніколи не тримали в руках зброї – студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства, їх було триста. Вони не лише стримали ворога, але й нанесли значної поразки «красной ордє»!

Попри десятиліття забуття і активного переписування історії «совєтскімі історікамі», українці завжди пам’ятають Героїв Крут – дітей України, які віддали своє життя за її майбутнє.

26 січня 2018 року в НАСОА відбувся День пам’яті, присвячений Героям, які полягли у страшному бою під Крутами. Протягом заходу студенти-першокурсники НАСОА та студенти Коледжу мали змогу усвідомити події української історії, де вписано героїчний подвиг юнаків, що боролися за незалежність молодої Української Держави. Почуті патріотичні вірші, присвячені пам’яті героїв Крут, переглянутий уривок з художнього фільму сценариста Ольги Крижчевської «Нескорені. Григорій Пипський» (про гімназиста-галичанина, який у відповідь на знущання перед розстрілом почав співати гімн України) надихають студентів на патріотизм, виховують любов до Батьківщини.

До Дня пам’яті героїв Крут члени наукового студентського гуртка «СіЧ» підготували настінну виставку «Шлях у вічність. Крути – бій за майбутнє України!» Активну участь у заході взяли студенти Коледжу бізнесу та аналітики: Ткач Вікторія, Литвиненко Катерина, Сідлецька Анастасія, Садовніков Данило, Стрюков Артем. Захід, присвячений 100-річчю битви під Крутами, підготувала керівник наукового студентського гуртка «СіЧ», викладач кафедри іноземних мов Варавкіна Зінаїда Дмитрівна.

Пам’ятаємо Вас,
Герої Крут —
Легендарні діти України,
Як спартанці, триста свої душ
Віддали за рідну Батьківщину.
Юні янголи
Сміливо в бій пішли
Проти московитської навали,
Проти люті “красної орди”
Янголята України встали.
І вмираючи за рідну Батьківщину,
Заспівали ворогу у очі
“Ще не вмерла воля України,
Душу й тіло ми за неї зложим…”

Дмитро Дзюба

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *