Державні спостереження статистики праці під час військового стану: методичний семінар

Державні спостереження статистики праці під час військового стану: методичний семінар

Відповідно до Плану проведення кафедральних наукових, методичних семінарів  відкритих лекцій кафедри статистики, інформаційних технологій та математичних методів в економіці на 2023 – 2024 н. р., к.е.н., доцентом, доцентом кафедри – Коваль Світланою Петрівною 25 березня було проведено методичний семінар «Державні спостереження статистики праці під час військового стану».

У семінарі  взяли участь професорсько-викладацький склад кафедри, зокрема к.е.н., доцент, завідувач кафедри – Горобець О. О. та д.е.н., професор, професор кафедри – Герасименко С. С., а також здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти третього року навчання освітньої програми «Прикладна статистика та бізнес-аналітика».

В рамках методичного семінару Коваль С. П. особливу увагу було зосереджено на особливостях ринку праці в умовах військового стану, змінах до форм звітності. Також Коваль С. П. зауважила, що відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», статистична та фінансова звітність подається до органів державної статистики протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності. Зауваживши також, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, не застосовується адміністративна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності.

Активну участь в обговоренні взяли студентки Карпенко Тетяна та Садило Діана, які зосередили увагу присутніх на ситуації на ринку праці (акцентувавши увагу на скороченні робочих місць) та важливості проведення повоєнного перепису населення України.

Підсумовуючи проведення методичного семінару, Горобець О.О. акцентувала увагу на актуальності темі методичного семінару та подякувала присутнім за активну участь.