День української писемності та мови-2

День української писемності  та мови-2

Учені вважають, що на Земній кулі існує від 3 до 5 тисяч мов. З них добре вивченими є лише 500, на межі вимирання перебувають 1400 мов, а дві третини мов не мають писемності.

Перші пам’ятки писемності української мови сягають ХІ ст. –  «Остромирове Євангеліє», 1056 р.; «Ізборник Святослава», 1073 р.

У межах святкування Дня писемності та мови у всіх вищих навчальних закладах відбулися наукові конференції, присвячені цій даті і спрямовані на розвиток і популяризацію рідної мови, демонстрацію її багатства та краси.

Старший викладач кафедри іноземних мов НАСОА З. Д. Варавкіна 12 листопада 2019 р. взяла участь у Всеукраїнській  науково-практичній конференції «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі» (Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова), виступивши з доповіддю «Фразеологізми та крилаті вислови у творчому доробку Олександра Довженка».

Студентки 2-го курсу фінансово-економічного факультету нашої Академії 14 листопада 2019 р. були учасницями Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції: «Мова і культура як форми людського буття і свідомості нації» (Національний авіаційний університет, Інститут філології) і виступили із доповідями: Олександра Лисенко – «Мовні засоби у кіноповістях Олександра Довженка», Олександра Федорова – «Структурно-семантичні особливості термінологічної лексики комп’ютерної сфери».

Пам’ятаймо слова видатної української поетеси Ліни Костенко:

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу».

Бережіть свою мову! Думайте, розмовляйте, мрійте, пишіть, жартуйте, співайте, читайте рідною мовою!

Керівник наукового студентського гуртка «СіЧ» –
ст. викладач кафедри іноземних мов З.Д.Варавкіна