26 вересня – Європейський день мов

26 вересня – Європейський день мов

За ініціативи Ради Європи, спільно з Європейською Комісією, щорічно з 2001 року 26 вересня відзначається Європейський день мов.

Європейський день мов – це спосіб підтримки мовного різноманіття, багатомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Дійсно, зараз стає все більше і більше людей, які вільно розмовляють, як мінімум, однією іноземною мовою.

700 мільйонів європейців представлені в 46 державах-членах Ради Європи мають можливості відкривати для себе більше мов у будь-якому віці. Це виходить з переконання Ради Європи, що мовне різноманіття є інструментом для досягнення більш глибокого міжкультурного розуміння та є ключовим елементом у багатій культурній спадщині нашого континенту. Тому Рада Європи у Страсбурзі пропагує багатомовність у всій Європі.

Європейський день мов дає нам можливість цінити та популяризувати всі мови та культури у Європі. Цього року ми приділяємо особливу увагу інклюзивній мовній освіті, яка допомагає всім, хто навчається, розкрити свій потенціал і брати активну участь у житті різноманітних та демократичних суспільств,

– заявила Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

У Європі нараховується понад 225 автохтонних (корінних) мов, навіть не включаючи мови, які з’явилися на континенті через міграцію. Визначеними цілями Європейського дня мов є:

  • підвищити обізнаність про важливість вивчення мов з метою підвищення багатомовності та міжкультурного взаєморозуміння;
  • сприяти багатому мовному та культурному різноманіттю Європи;
  • заохочувати вивчення мов у школі та поза нею впродовж життя.

Студенти Національної академії статистики, обліку та аудиту, Фахового коледжу бізнесу та аналітики мають можливість вивчати англійську, німецьку, польську мови, а також українську мову як іноземну.

Детальніше ознайомитися із заходами до Європейського дня мов можна на спеціальному веб-сайті.