Зустріч з доктором психологічних наук, професором, провідним науковим співробітником лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Оксаною Креденцер

Зустріч з доктором психологічних наук, професором, провідним науковим співробітником лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Оксаною Креденцер

1 квітня 2024 року за ініціативи доцента кафедри філософії, права та соціально-гуманітарних дисциплін Черушевої Г.Б. в рамках вивчення курсу «Психологія та педагогіка» відбулася зустріч студентів перших курсів фінансово-економічного та обліково-статистичного факультетів  з доктором психологічних наук, професором, провідним науковим співробітником лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Оксаною Креденцер. Предметом розмови була актуальна проблема сьогодення «Що таке тривога і як її взяти під контроль?»

Розглядаючи тривогу як неприємний емоційний стан, що характеризується очікуванням несприятливого розвитку подій, наявністю поганих передчуттів, страху, напругі й хвилювання, Оксана Валеріївна зосередила увагу на необхідності та можливість управління цім емоційним станом.

Ключовими питаннями обговорення були причини виникнення тривоги та основні фактори забезпечення стабільності емоційного стану людини, а саме: харчування, сон, відпочинок,  проведення часу на природі тощо.

Особливу зацікавленість викликали методики діагностики тривоги та тривожності: шкала оцінки рівня реактивності; коротка шкала тривоги, депресії та ПТСР; шкала проявів тривоги Тейлор; шкала тривоги Бека; опитувальник з генералізованої тривоги – GAD-7 та інші.

Оксана Валеріївна запропонувала студентам на занятті пройти тест на тривожність (GAD-7).

Студентів ознайомили з різними засобами управління тривогою, надані психологічні поради Повернути себе в момент «тут і зараз» з використанням комплексу технік: дихальні вправи, техніки заземлення, м’язова релаксація, соціальна підтримка. Лекторка розкрила сутність практики Mindfulness – подолай тривогу самотужки, тобто усвідомлення власних емоцій, думок, почуттів як ключ до поліпшення якості життя, до розуміння свого місця в ній і своїх потреб.

Дякуємо Оксані Валеріївні за цікаву змістовну лекцію!