Підсумки XVIIІ Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Дня працівників статистики «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці»

Підсумки XVIIІ Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Дня працівників статистики «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці»

4 грудня 2020 р. відбулася XVIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці», організована Національною академією статистики, обліку та аудиту за підтримки Державної служби статистики України. З метою запобігання захворювань, викликаних коронавірусом COVID-19,  конференцію було проведено у режимі online на платформі ZOOM з паралельною трансляцією на офіційних сторінках НАСОА та Держстату України у Facebook.

Учасників конференції привітали ректор Національної академії статистики, обліку та аудиту Олександр Осауленко, Голова Державної служби статистики України Ігор Вернер та директор статистичного департаменту GOPA (Німеччина) Стефан Кріше.

Зі вступним словом до присутніх звернулася модератор конференції, перший проректор з науково-педагогічної роботи Національної академії статистики, обліку та аудиту Людмила Момотюк.

Панельні дискусії відбувалися за такими напрямками: «Big Data як джерело статистичних даних», «Статистичні виклики вимірювання цифрової економіки» та «Візуалізація даних у статистиці».

В обговоренні теоретичних та практичних питань щодо використання нових джерел та методів поширення даних у статистиці в Україні та світі взяли участь Президент Центрального статистичного управління Польщі Домінік Розкрут, національний експерт Євростату Діана Белтадзе (Естонія), радник Голови Державної служби статистики України Вадим Піщейко, директор Статистичного управління в Жешуві Марек Цєрпєл-Волан (Польща), заступник керівника Інституту економіки та фінансів Жешувського університету Малгожата Восієк (Польща), заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Сергій Кораблін, завідувач відділу соціально-демографічної статистики Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Володимир Саріогло, спеціаліст статистики Нідерландів Мартін Теннекес.

Цікавими були виступи учасників конференції – практиків: Д. Боярчука, виконавчого директора Центру соціально-економічних досліджень “CASE Україна” та Виконавчого директора Українського центру суспільних даних Андрія Горбаля.

У конференції прийняли участь більш як 100 науковців та практиків з різних міст України та з-за кордону, в тому числі з Німеччини, Франції, Польщі, Китаю, Нідерландів, Естонії та ін. Учасники конференції могли залишити коментарі, відгуки, поставити запитання до спікерів.

Матеріали XVIIІ Міжнародної науково-практичної конференції «Нові джерела та методи поширення даних у статистиці» розміщені у Інституційному репозитарії НАСОА.

Всі бажаючі можуть ознайомитися з презентаціями спікерів конференції: