Святкування Хелловіну в НАСОА

Святкування Хелловіну в НАСОА

У передчутті вечірок сьогодні молодь вигадує собі химерні образи, аби вразити друзів та налякати перехожих. Що ж приховує в собі це містичне свято, звідки взялися такі химерні традиції та чи по-християнськи взагалі українцям виряджатися в костюми нечисті?

Хелловін – кельтське стародавнє свято, яке є одним з найбільших і улюблених у Північній Америці. Однак щороку його популярність дедалі більше зростає і в інших країнах світу. В різних куточках його називають по-різному: Днем реформації, Кельтським Новим роком або Днем мертвих. Батьківщиною Хелловіну вважається Ірландія.

Щороку в ніч з 31 жовтня на 1 листопада дорослі переодягаються в містичних страхітливих героїв і влаштовують тематичні вечірки з “моторошними” смаколиками. Діти, також вбираючись в костюми, ходять від будинку до будинку, збираючи солодощі, зі словами “Цукерки або смерть!”. Ця традиція нагадує українські колядки.

Що святкують?

В “Енциклопедії американського фольклору” сказано: “В основі Хелловіну лежить контакт із духовними силами, більшість з яких лякають або погрожують живим”.  31 жовтня у кельтів випадало свято Самхейн (Samhain), назва якого походить від персонажа Самхейна – князя смерті. Вони вірили, що саме в цей день відкриваються ворота в потойбіччя і душі мерців спускаються на землю та, з допомогою обрядів, живі могли встановити зв’язок з духами.

До США Хелловін потрапив у XIX столітті. Однак набув своєї версії святкування, метою яких більше вважалися розваги та веселощі, в той час, як ірландці зберегли елементи вірувань кельтів і друїдів.

Християнська церква не могла проігнорувати таке явище, як кельтський День нечисті і тому було вирішено запровадити 1 листопада “День всіх святих”. Це свято тих святих, у яких немає свого особливого дня. Цього дня належало прославляти святих і мучеників. У народі “День всіх святих” – All Saints’ Day – називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед цим днем отримала назву All Hallows Eve – “Переддень Дня всіх святих”. Ось звідси і пішла назва свята – Halloween.

Чому переодягаються?

Версій походження традиції вбиратися на Хелловін у різну нечисть існує декілька. Дехто вважає, що кельти вірили, що моторошним виглядом, виряджаючись у звірині шкури, вони відлякують привидів. За іншою версією, таким способом кельти намагалися задобрити Самхейна, аби він дозволив душам загиблих відвідати свої домівки. А щоб врятуватися від прокляття князя смерті, вони готували також їжу для мандрівних душ та гасили світло у своєму житлі.

Хелловін в Україні

Свято, подібне Хелловіну, існувало і у Київській Русі. Воно називалося Навій День (від старослов’янського “навь” – мертвець, небіжчик, покійний, померлий) або Проводи і святкувалося навесні. В Україні досі існує це свято. Однак традиції святкування дещо відрізняються. У Навій День у слов’ян починалися обрядові відвідування могил з покладанням до них їжі (тлумачиться як жертвоприношення).

Свято Хелловіну в Україну прийшло під час розвалу Радянського Союзу. З кожним роком воно ставало все популярнішим. Молодь організовує тематичні вечірки, по вулицях “гуляють” відьми, вампіри і зомбі, а в меню ресторанів з’являються страви з гарбузів.

Учасники гуртка English Club – студенти Фінансово-економічного факультету Національної академії статистики, обліку та аудиту першого курсу (ПУА-1, 21.08) та другого курсу (ФБСС-2, 20.04) також відзначили цей день цікавими містичними образами і приєдналися до тих, хто святкує Хелловін з надією, ЩО ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ!